A poppers kémiája

Poppers
1. Poppers? Mi az a poppers?
2. A poppers kémiája

A poppersről egy vegyész szemével

A poppersek kémiai szerkezete

A poppersek kémiai szerkezetüket tekintve lényegében szervetlensav-észterek. A salétromossav alkil-alkoholokkal képzett észterei.  

A képen a salétromossav izopentil-alkohollal (izoamil-alkohol) képzett észtere (izoamil-nitrit) látható.

Izoamil-nitrit
forrás: wikipedia

Az előállításuk egy könnyen kivitelezhető laboratóriumi művelet. Az izoamil-alkoholt nátrium-nitrit vizes oldatával keverve tömény kénsavval reagáltatják. A termék vízben nem oldódik, ezért a reakcióelegy tetején gyűlik el, ahonnan könnyen elválasztható.

A poppersek szerkezete csak az észtert képező alkoholban tér el egymástól. Így megkülönböztetünk

  • pentil-nitritet,
  • izopropil-nitritet,
  • izobutil-nitritet,
  • amil-nitritet (izopentil-nitrit)
  • butil-nitritet, stb.

A piacon sok különböző fajta összetételű poppers kapható. A korábban említettek a leggyakoribb összetevők. A különböző országokban különféle hatóanyagok az engedélyezettek, ennek megfelelően változnak az összetevők a popperseket illetően.

A poppersek hatásmechanizmusa

A poppersek eredetileg tisztítószerként (pl. CD-lejátszófej tisztító) használatosak, bár mindenki tudja, hogy leginkább nem ezen céllal történik mindennapi felhasználásuk.

A felhasználók az orrukon keresztül nagyot szippantanak a kis tároló fiolából, és mivel viszonylag alacsony forrásponttal rendelkeznek az alkil-nitritek, elpárolognak és bejutnak a tüdőbe. A tüdőben másodperceken belül kémiai átalakuláson mennek keresztül, amely az elbomlásukat jelenti.

A bomlás eredménye nem más, mint a kiindulási anyagok (alkil-alkohol és nitrit). A nitrit pedig értágító hatással rendelkezik (pontosabban a belőle képződő nitrogén-monoxid), továbbá az izmok, legfőképpen a végbél záróizmai elernyednek rövid időre (0,5-1 perc).

Az amil-nitrit régen érgörcsök diagnosztizálásában volt használatos. 

A POPPERSEK LENYELÉSE VISZONT VESZÉLYES, ILLETVE NEM LESZ ETTŐL ERŐSEBB HATÁSÚ AZ ANYAG.

A gyomorba kerülve az alkil-nitritek ugyanis rendkívül gyorsan elhidrolizálnak alkohollá és nitritté.

A poppers egyéb mellékhatásai: vérnyomáscsökkenés, fejfájás, arcpirulás, szaporább szívverés, szédülés.

Megvonási tünetek nem jelentkeznek. Túladagolás esetén hányinger, hányás, alacsony vérnyomás, nem megfelelő mértékű légzés, nehézlégzés és ájulás jelentkezhet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amil-nitrit

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .