Poppers? Mi az a poppers?

Poppers
1. Poppers? Mi az a poppers?
2. A poppers kémiája
A Rush és a Rush Ultra Strong hosszú ideje világvezetők az eladási listákon. Az eredeti Rush-hoz tartozó fajták mindig tiszta isobutil-nitritet tartalmaztak.

A poppers egy utcai kifejezés-szleng, ami minden folyadékra vonatkozik, aminek hatóanyaga az alkyl-nitritek családjába tartozik és kikapcsolódási céllal inhalálják, hogy a fény és a hangok érzékelését még erőteljesebbé tegyék.

A poppers egy 10-30 ml-es üvegcsében kerül forgalomba, ebből inhaláljuk. Egy jellegzetesen sárgás színű, gyümölcsös-édeskés aromájú folyadék. Persze, az aroma változhat a benne felhasznált nitrit fajtájától is.

A poppers legális szer, felhasználása többnyire biztonságos. (De bátorítunk, hogy olvasd el a vonatkozó biztonsági szabályokat, ha még nem szívtad soha.) A poppers nem alakít ki fizikai függőséget, már ha a kellemes hatásai iránti vágyakozást, a mentális függést nem számítjuk. (Ennyi erővel bármitől függhet az ember…)
Manapság folyékony illatosítóként, bőrtisztító szerként, körömlakk-lemosóként is piacra szokták dobni. (Igaz, ami igaz: az alkyl-nitritek az előbbi piti célokra is pont megfelelnek.)

Mennyire számít meleg élvezetnek a poppers?

Még sokan tekintenek a poppers-re meleg-drogként, de ezzel a véleményükkel nagyon lemaradtak.

Igen, először az 1970-es évek meleg szubkultúrája kapta fel ezeket a szemrevaló kis címkével felragasztott, Rush, Locker Room, Ram, vagy Hardware feliratú üvegcséket. Az is igaz, hogy a poppers-előállítók ekkor sokat költöttek a meleg sajtóban folytatott reklámkampányokra. Még egy meleg célközönségnek szánt képregénycsík is megjelent Jerry Mills-től Poppers címmel, ami egy Billy nevű West Hollywood-ban élő izmos srác és szárnysegédje, Yves kalandjait mesélte el.

De, már a Pittsburg-i Post Gazette is írt 1978-ban a poppersről: „…egy fiatal, pimasz utcai árus (Feltűnő, ekkor még utcán lehetett árulni a szert!) jól láthatóan fürge munkát végez az 52. utca és a Madison közt.” Árusunk így látta vevőit: „üzletemberek, melegek, heterok, akár Brooks Brothers-féle öltönyökben, szolgálaton kívüli zsaruk, Gucci vevők is…”

Mégis hogy jött létre a fenti helyzet? Mitől olyan csábító ez a szer, amire a leggonoszabb kritikusai annyit mondanak, hogy büdös, mint egy pár izzadt zokni? A válasz talán már egy 1982-es cikkben megfogalmazódott. Thomas P. Lowry írta az American psychiatrist-nek. Címe: Az illékony nitritek pszichoszexuális hatásai. Arra a megállapításra jutott, hogy: „Az inhalálható nitritek állhatnak legközelebb a ténylegesen is működő vágyfokozókhoz. Előjáték során a nitritek feloldják a gátlásos viselkedést, a felhasználót képessé teszik arra, hogy a teljes bőrfelületen érzékelje az érintést. Röviddel az orgazmus előtt beszívva a felhasználója fellelkesültséget, az események felgyorsulását, a gátlásoktól való felszabadulást érzékelheti. Ráadásul az orgazmust elnyújtottan, erősebben és magasabb fokon élheti meg [mint a poppers nélkül].”

A poppers-összetételekről

Még az előbb Dr. Lowry azt mondta nekünk a ’70-es-’80-as évekből, hogy az ő idejükben kétféle fő hatóanyaga volt a poppers-nek. Ezek az amyl-nitrit és az isobutyl-nitrit voltak.

A ’80-as évek óta számos új hatóanyag látott napvilágot. Ezért a poppers név vonatkozik a cyclohexyl-nitritre, az isopentyl-nitritre és az isoamyl-nitritre is.

A fenti három közül manapság az „új összetételű”-„new formula” nevet szokták ráaggatni a cyclohexyl-, az isopentyl és az isoamyl-nitrit hatóanyagú poppers-ekre. Egyéb jelzéseik: „USA-safe formulas”, „EU formulas”, vagy az eléggé marketinges szagú „Pure! Powerful! Improved!”, vagyis „Tiszta, erős és továbbfejlesztett” jelzőt is be szokták dobni. Ezek a marketinges jelzők eléggé távol állnak a valóságtól.

A Jungle Juice és sokkal ütősebb testvérkéje, a Platinum-változat mindig tiszta amyl-nitritet tartalmazott. Óvakodjunk a hamisítványaitól.

Ezek a röviden „új hatóanyagok” nem tisztábbak, még csak nem is jobbak, mint az eredetiek. Egyszerűen az állami szabályozások és a poppers-gyártók közti macska-egér harc újabb eredményei. A szabályozó szervek semmi új tudatmódosító szert nem tűrnek meg a piacon. Amint tiltólistára tesznek egy régebbi összetevőt, rögtön újat kell adni a felhasználóknak (ez remélhetőleg ugyanolyan ütős lesz…) és ezzel az üzlet tovább folytatódik.

Ami a három „új hatóanyagot” illeti, az isoamyl éppen hogy megfelel, ami engem illet (Itt az eredeti szerző ajánlását olvashatod.). A cyclohexyl és az isopentyl másrészről elég durva hatást váltanak ki, az első szippantás után megfájdulhat tőlük a fejed. Az utóbbi kettőt kerülöm, ahogy csak tudom.

A „Just Jungle Juice” nevű oldal már 2006-ban megjegyezte, hogy „néhány majomfejű cyclo-fejfájós-hexyl néven kotyvasztott poppers-szerűséget, amit echte eredeti amylként próbál meg elpasszolni”. Ez az oldal javasolta azt is, hogy keressünk megbízható kiskereskedést, ahol az eredeti amyl és isobutyl hatóanyagú poppersek vannak a készleten. (Lehet, hogy az amyl és az isobutyl az országodban illegális, de más országokban legális az előállításuk…)

Honnan jöhetett a poppers neve?

Konkrétan mindenre illik az angolban a poppers név, ami pukkanó, roppanó hangot hallat. Használták ezt a nevet arra a konyhai eszközre, amivel pattogtatott kukoricát lehet készíteni, de más eszközökre is: horgászatban egy csaliféleségre, egy fűszeres mexikói ételre, muffin-féleségre is.

Persze a fentiek alapján mindenkinek világos, hogy a felsorolásból egyik sem lehet a mi poppers-ünk névadója. Brian Moylan egészen otromba meghatározásából azért ki tudunk indulni, amit a gawker.com című oldalon tett közzé:

„Azoknak mondom, akik még nem tudnák: a poppers egy jól felszívható anyag, amire egészen könnyű ráakadni a legtöbb felnőtt könyvkereskedésben, vagy bőrös- boltban. Igazából ez az amyl-nitrit, amit légfrissítőként, vagy a VHS-kazetta olvasófejének tisztítására árusítanak, esetleg más, eszetlen célra. Ernyedtté teszi az összes simaizmot (torokban, vaginában, ánuszban) így sokkal könnyebb a nagyobb tárgyakkal is beléjük hatolni.”

Na most, Mr Moylan meghatározása leginkább a viccfaktora miatt került ide, mégis van benne egy-két igazságmorzsa.

Ugye manapság egyetlen könyvesboltban sem kapni poppers-t. Azután amit ma be tudunk szerezni, nem a jó öreg amyl-nitrit. Végül: a poppers nem csak ellazítja a simaizmokat, ahogyan a dolgot Moylan előadta, hanem egy elmeállapotot is kialakít. A poppers állatias szexualitást hoz elő bárkiből az első szippantás után.

De térjünk végre a lényegre… Honnan ered a poppers neve?

Az eredeti amyl-nitrit poppers kicsi üvegkapszulákban került piacra. Ezeket össze kellett roppantani ahhoz, hogy hozzá lehessen jutni a kívánt szerhez. Ezeket a kapszulákat egyébként akkoriban csak „gyöngynek” becézték. Manapság a 10-30 ml-es üvegcsékben juthatunk hozzá, nem a roppanós kis fiolákban. Csak éppen a név rajta ragadt.

Mi a poppers hatásmechanizmusa?

Minden alkyl-nitrit értágító hatású. Így értelemszerűen több vér áramlását idézi elő az agyban is, a felhasználó pedig megtapasztalhatja a száguldó érzést (angolul head rush-t).

A poppers ellazítja a test összes simaizmát, ami a behatolással járó szexet is könnyebbé teszi. A poppers ezen felül az éppen akkor megélt kellemes érzéseinket is felerősíti, jóllétet és eufóriát vált ki. A gátlásokat feloszlatja és fokozza a szex iránti vágyat.

Bár az orvostudomány már feltárta és pontosan leírta a poppers emberi test működésére gyakorolt hatását (Például az amyl-nitrit eredetileg az angina pectoris nevű, a szívroham kialakulásához köthető fájdalmak ellen használt szer volt.), azt még pontosan nem sikerült leírni, hogy a mentális hatása pontosan miért olyan pozitív és hogyan érvényesül.

Mindegy is, élvezzük!

A szöveg és a képek forrása: http://poppersguide.com/
Boritókép forrása: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcN7klgMKC1JD8VXHzexbvcB76vCOir7Qx6x5Nn5LWcrAQgiPM
Utolsó letöltés és fordítás: 2019.
06.24

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .